Кристиан Вигенин и Антон Кутев вече са "аут" от Изпълнителното бюро на БСП.

Социалистите са решили на днешния си т.нар "пленум на истината" да изключат от тясното ръководство на столетницата именно бившия депутат от левицата и ексминистъра на външните работи в кабинета „Орешарски".

Новината потвърди пред журналисти народният представител от БСП Георги Кадиев след края на заседанието на Националния съвет на партията.

Кадиев каза още, че конкретни причини за изключването на Кутев и Вигенин не са били посочени.

Припомняме, очакванията бяха на "другарски съд" да бъде подложен друг член на ръководството на БСП - Драгомир Стойнев.

Самият той посочи на брифинг след неделния пленум на столетницата, че неговата оставка на зам.-председател на Изпълнителното бюро не е искана.
„Бях длъжен да отговоря на нападките срещу мен и Националния съвет разбра какво се е случило", разказа още социалистът.

Той се зарече, че винаги водената от него политика е в била в интерес на гражданите и е срещу големите корпорации. За да докаже думите си Стойнев даде за пример взетите от кабинета „Орешарски" мерки срещу електроразпределителните дружества у нас.

„Няма драма в промените", отсече от своя страна и лидерът на БСП Михаил Миков с поглед към изключените от тясното ръководство Антон Кутев и Кристиан Вигенин.

„Смятам, че и занапред Кристиан Вигенин и Антон Кутев ще продължат да работят с опита и знанията си за резултатите на БСП", увери социалист номер 1. Според него днешните промени ще дадат по-голяма възможност за разпределение на функциите в Изпълнителното бюро.

От думите на Миков стана ясно още, че освен с изключвания, „червените" днес са се занимавали и с включване на нови хора с тясното ръководство.

Това обаче не се отнася, както се очакваше, за Чавдар Георгиев, Красимир Янков и Жельо Бойчев.

Социалистите са назначили Стефан Стефанов за член на бюрото. „Единодушният избор на Стефан Стефанов е отговорност и ангажимент за него. Биографията му е изцяло свързана с БСП и трябва да има такъв тип развитие в партията", обясни лидерът на БСП.

"Пленумът на БСП се превърна в пленум не само на истината, но и на действието", се похвали и другият зам.-председател на партията Янаки Стоилов.

Социалистите решиха да посветят неделния си ден на събрание на Националния съвет на столетницата, а задачата им е да коментират актуалната политическа обстановка у нас и да подготвят платформата си за явяване на предстоящите местни избори. БСП запазва позициите си, а ГЕРБ показва ясно явление на загуба на своите позиции - с този извод завърши словото си лидерът на партията Михаил Миков.

В неделния ден социалистите са номинирали вече 48 свои кандидати за кметове, които ще се борят на предстоящия местен вот.

В началото на пленума си соицалистите обсъдиха декларация, с която се обявиха категорично против разполагането на тежка бойна техника в България, се обявиха от "БСП Лява България".

"За България Русия не е заплаха", са записали социалистите в подготвена декларация по актуалния въпрос за двата американски танка на наша територия.