Международен канал за трафик на наркотици e пресечен при спецоперация, съобщават от Агенция „Митници". Задържани са 46 кг хероин на стойност 5,7 млн. лева. На 24 август на ГКПП „Капитан Андреево" лек автомобил „Мерцедес" с белгийски регистрационен номер и водач турски гражданин, живущ в Белгия, е селектиран за проверка за акцизни стоки от служители на Регионална дирекция „Гранична полиция"-Елхово.

При проверка на митничарите от Свиленград на задната седалка на колата в специално пригоден тайник под пода на автомобила са открити 65 пакета с форма на правоъгълен паралелепипед, увити в кафяво тиксо. Пакетите съдържали бежово прахообразно вещество с бруто тегло 33,501 кг, което при извършения полеви наркотест реагирало положително на хероин.

Случаят е поет от служители на ДАНС. Образувано е досъдебно производство за разкриване и неутрализиране на транснационален канал за трафик на хероин. При последвалите действия е установено, че задържаният хероин е трябвало да бъде транспортиран до Холандия.

Установен е организаторът на канала - турски гражданин, постоянно пребиваващ в Белгия. Той е задържан на 28 август на територията на Хасково. При допълнително извършените действия по разследването са открити още 12,860 кг бруто тегло хероин.

На двамата задържани са повдигнати обвинения.