Държавите членки на Европейски съюз се договориха да отпуснат 647 милиона евро в подкрепа на ключови приоритетни инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, съобщиха от Европейската комисия.

Основната част от средствата се предоставят за проекти в газовия сектор и за пренос на електроенергия в региона на Балтийско море и в Източна и Югоизточна Европа.

Сред одобрените проекти са и 5 обекта в България за над 4 милиона евро. Европейските средства ще финансират проектни проучвания за изграждането на интерконекторна газова връзка между България и Турция, за построяването на ВЕЦ "Яденица", както и на далекопроводни връзки от ТЕЦ "Марица Изток" към различни части на страната.

Европейско финансиране, отпуснато на Гърция, предвижда и строителството на връзка от ТЕЦ "Марица Изток" към гръцката електропреносна мрежа.

Финансираните 34 проекта са избрани от общо 248 в цяла Европа, определени като приоритетни от страните членки и Европейската комисия. Списъкът с тях беше публикуван през октомври 2013 г.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергетиката, Гюнтер Йотингер заяви, че решението помага за изграждане на инфраструктура в кратки срокове, която ще гарантира енергийната сигурност на Европа.

Другите проекти в газовия сектор са свързани с изграждане на нови газопроводи и терминали за товарене на втечнен природен газ (LNG) в региона на Балтийско море, Източноцентрална и Югоизточна Европа.

Ще бъдат съфинансирани и иновационни технологии в електроенергийния сектор. Те включват проучване на възможността за създаването на подводен кабел с дължина 700 км за постоянен ток с високо напрежение между Норвегия и Обединеното кралство , както и на проект за интелигентни мрежи по границата на Ирландия и Обединеното кралство (Северна Ирландия).

От отпуснатите 34 безвъзмездни финансирания 16 са в сектора на природния газ и 18 - в електроенергийния сектор, като от тях 28 са за проучвания като оценки на въздействието върху околната среда (в размер на 91,4 милиона евро), а 6 безвъзмездни финансирания се предоставят за строителни работи (555,9 милиона евро).

Финансирането се осигурява по програма на ЕС, наречена „Механизъм за свързване на Европа".

Безвъзмездните средства в рамките на Механизма за свързване на Европа могат да финансират до 50 % от допустимите разходи за дейности. При изключения механизмът може да покрие до 75 % от разходите за строителство.