От 15 до 25 февруари близо до Земята ще премине астероидът 2012 DA14, съобщават астрономите от Роженската обсерватория. На 15 срещу 16 февруари се очаква той бъде по-близо до повърхността ни от повечето сателити и с диаметъра си от 46 метра и скорост от 7,78км/с, при малко по-различна траектория, би могъл да създаде сериозна опасност за околоземното пространство.

Учените са убедени, че сблъсък няма да има, но тази близка среща ще позволи подробни наблюдения на астероида, уточняване на неговата орбита и определяне на точните му физически параметри. Това е и най-близкото преминаване на сходен по размер обект, за което учените имат предварителна информация.

Траекторията на 2012 DA14 го прави видим за ограничена част от света в най-близката част от преминаването му покрай Земята. В Източна Европа, наред с части от Африка, Азия и Австралия, астероидът ще бъде видим по времето, когато е най-близо до нас и е най-ярък. Физическите му параметри не са добре изучени, което го прави важна цел на много астероидни програми.

Националната астрономическа обсерватория - Рожен ще участва в наблюденията, но задачата на астрономите не е лека. Затрудненията се пораждат от това, че астероидът е малък, поради което не е твърде ярък и има голямо собствено движение, което пък не позволява продължителна експозиция.
„Когато 2012 DA14 е най-близо до Земята, астероидът ще е ярък, но пък ще е много бърз, което затруднява заснемането му", заяви докторантът в Института по астрономия към Българската академия на науките Андон Костов.

По думите му на 16 февруари, когато ще е сравнително по-бавен, защото ще се отдалечи от нас, астероидът ще е доста по-слаб като яркост и отново ще бъде труден за наблюдение.
„Заснемането на този обект е трудна задача, но се надявам след 15 февруари да имаме принос в неговото изучаване", допълни още Костов.

Астероидът 2012 DA14 ще премине между двата основни сателитни пояса около Земята - този на по-високостоящите комуникационни сателити и този на GPS сателитите, които се намират по-близо до повърхността. Оценките за размера му са в интервала 35-79 метра в диаметър, като повечето предварителни наблюдения показват диаметър около 46 метра. Астероидът няма да е видим с просто око, но при поглед през наблюдателна техника лесно ще се забележи неговото движение - обектът ще се придвижва на фона на звездното небе с 0.8 градуса в минута.

Ако все пак помислим за евентуален сблъсък със Земята, то 2012 DA14 можеше да нанесе сериозни последствия за жителите на планетата. Обект с такъв размер, движещ се със 7,78км/с, би произвел взрив, еквивалентен на 2.5 мегатона динамит.

Международните учени са изчислили, че сходен по размер астероид удря Земята средно веднъж на всеки 1200 години. Ежедневно, над 100 тона космически материал преминава в земната атмосфера, но повечето „скали" са с размера на прашинки или парченца чакъл - за колкото по-големи обекти става въпрос, толкова по-рядко такива достигат Земята.

На 15 февруари също няма да наблюдаваме сблъсък, категорични са учените от Роженската обсерватория.