Правителството на Украйна преговаря с Русия за предоставяне на кредит за покриване на дефицита в държавния бюджет в размер на 5 милиарда долара.

Руското министерство на финансите потвърди, че миналата седмица такива преговори е имало, а днес украинските агенции цитират коментар от пресслужбата на президента Юшченко, че това представлява форма на корупция на най-високо ниво.

Според съобщението при преговорите са възникнали допълнителни утежняващи въпроси като проблемът с имуществото на бившия СССР и срокът с пребиваването на Черноморския флот в Севастопол.
Освен това руското министерство е поискало допълнителна информация за текущото състояние на украинската икономика.

По думите на говорителя на Юшченко Андрей Кислинский списъкът с тези допълнителни условия може да стигне и по-далеч: предаване на Русия на контрола над украинските тръби, приватизация на стратегически предприятия.

"С премиер Юлия Тимошенко в Украйна може да се повтори сценария с Беларус, която при наличните си дългове към Русия и при натиск загуби контрола над собствената си газопреносна система, както и над други стратегически обекти", посочва говорителят.

Самият премиер Юлия Тимошенко потвърди за водените преговори, но отрече да са се появили каквито и да е допълнителни условия. Тя допълва, че подобни молби за кредит са отправени и към ЕС, САЩ, Япония и Китай.

Припомняме, по време на газовата криза в началото на годината, руският премиер Владимир Путин посочи, че Русия е готова да участва в приватизацията на предприятия в Украйна, включително и на дружествата около газопреносната система.   

Украйна е една от страните, които бяха най-силно засегнати от световната финансова криза, а от тази година значително поскъпна руският газ, от който промишлеността е зависима.

Есента на миналата година МВФ отпусна на Украйна заем в размер на 16.5 милиарда долара. Според публикации МВФ е силно озадачен от отчетения бюджетен дефицит в Украйна.