Делю хайдутин, Сирма войвода, Индже и Стоян войвода дразнят местното население в Кърджали. С този аргумент общинските съветници от ДПС отхвърлиха предложенията на имената на войводите да бъдат наречени улици в града. Това съобщава в днешния си брой в. „Новинар", позовавайки се на съветникът от БСП Милко Багдасаров.

В сряда на разгорещено заседание местният парламент одобри имената на 47 улици в най-големия квартал в Кърджали - "Възрожденци".

Разправията около войводите се точи от преди осем месеца, когато в общината са постъпили писмени предложения за названията на новите улици и сред тях фигурирали имената на хайдутите.

Още на 1 февруари пресата в Кърджали обаче съобщава, че според съветници от ДПС мюсюлманите в града гледат на войводите като на разбойници. Те не се впечатлили и от аргумента на колегите си, че песен за Делю войвода лети сред звездите с космическия апарат "Вояжър".

 В сряда по време на решителната общинска сесия обаче тези имена изобщо не са присъствали в окончателните предложения. Комисията, която трябваше да изготви списъка, се оглавяваше от кмета на града Хасан Азис. В нея влязоха общински служители, музейни специалисти, съветници и общественици.

Това вероятно са местни интриги, аз много пъти съм пяла в Кърджали и никога не съм усетила такова отношение към Делю хайдутин, сподели народната певица Валя Балканска, чието изпълнение лети в Космоса.