Иран ще обсъди дали да изпрати бойни самолети в Сирия, ако Дамаск поиска. Това заяви ирански високопоставен представител, цитиран от „Франс прес".

Ако Сирия изпрати молба за ирански сили, ние ще разгледаме искането и ще вземем решение, каза шефът на иранската парламентарната комисия по национална сигурност и международна политика Алаедин Боруджери.

Това, което е важно, че Иран е сериозен по отношение на борбата срещу тероризма. Ние доставяме помощ, оръжия и изпращаме съветници в Сирия и Ирак, добави той.

Според сирийски военни източници през последните дни хиляди ирански бойци са пристигнали на военно летище в сирийската провинция Латакия. Те са се присъединили към ирански военни съветници и подкрепяната от Техеран ливанска групировка „Хизбула", за да подпомогнат управлението на Башар Асад.

Русия, другият ключов съюзник на Сирия, пък започна военни удари в близкоизточната страна на 30 септември.

Боруджери добави, че провежданите в Сирия „военни операции" са в „подкрепа политическо решение и мир" в страната, имайки предвид кампанията на Москва.

Иранецът е на тридневно посещение в Сирия. Тази сутрин той се срещна с Асад, за да изрази продължаващата от Иран подкрепа за Дамаск.

Алаедин Боруджери също критикува водената от САЩ коалиция, заявявайки, че се е „провалила, въпреки че са отделени милиарди долари".