Космическата сонда „Джуно" днес беше изстреляна към Юпитер от полигона „Кейп Канаверал" във Флорида, съобщи американската Администрация за въздухоплаване и космически изследвания NASA.

Пътуването на „Джуно" до най-голямата планета в Слънчевата система ще продължи 5 години. Космическият апарат се захранва със слънчеви батерии.

Основната цел на изследванията, които ще проведе „Джуно", е проучване на произхода и еволюцията на  най-голямата планета в Слънчевата система. Юпитер, който е типичен представител на планетите газови гиганти, може да даде на учените ценна информация за произхода на нашата планетарна система и на други подобни системи край други звезди.

По думите на шефа на NASA Чарлз Болдън, „днес, с мисията на „Джуно", NASA започва пътуване към нови предели на науката."

„Бъдещето на космическите изследвания е отвъд познатите граници на науката и следващите стъпки  в изучаването на Вселената ще ни помогнат да разберем по-добре нашата Слънчева система и все по-многобройните дестинации, криещи предизвикателства." - коментира Болдън.

„Джуно" ще пропътува разстоянието от Земята до Луната - 402 336 километра, за по-малко от денонощие. За петте години на пътешествието си до Юпитер космическата сонда ще измине около 2 800  милиона километра.
Тя ще остане в орбита около планетата в продължение на година.

Астрономите отбелязват, че с четирите си големи луни около 60-те по-малки  спътника Юпитер има своя миниатюрна планетна система и в това отношение прилича на звезда. Ако беше около 80 пъти по-масивен, газовият гигант наистина щеше да бъде звезда.

Масата на Юпитер е по-голяма от тази на всички други планети, комети и астероиди от Слънчевата система, взети заедно, и това засяга дълбоко не само историята на нашата планетна система, но и самите нас, напомня изследователят Скот Болтън, ръководител на мисията.

„Сондата „Джуно" отива там като наш посланик,  за да разбере какво има да ни каже Юпитер." - коментира Болтън.

Космическият апарат беше изстрелян с ракета „Атлас V". Той носи името на римската богиня Юнона, съпруга на Юпитер.