Експлозия е била чута във втория реактор на японската атомна централа "Фукушима"-1, съобщи АФП. Взривът е разрушил контейнера около реактора.

От японското правителство признаха, че това повишава риска от изтичане на радиация.

Представители на мениджърската фирма Tokyo Electric Power Co съобщиха, че взривът може да повреди системата за контрол на налягането в реактора.

Пожар избухна и в хранилище за съхранение на отработено ядрено гориво, съобщиха представители на МААЕ. Малко след това водородна експлозия бе регистрирана и в четвърти реактор на централата, съобщава РИА Новости.

Главният секретар на правителството Юкио Едано съобщи, че е фиксирано неголямо повишаване на температурата в пети и шести реактор на централата.
На това трябва да се обърне внимание, препоръмва Едано.

Агенция "Киодо" съобщава за проблеми в охлаждащите системи на реакторите. По данни, цитирани от агенцията, в префектура Фукушима, където се намира централата, нивото на радиация е превишило 8 пъти допустимата норма.
Завишено ниво на радиация е засечено и в префектура Ибараки, разположена между Фукушима и Токио.

Радиационните нива на входа на „Фукушима" са намалели близо 20 пъти. Генералният секретар на японското правителство Юкио Едано заяви, че нивото на радиация е било 596.4 микросиверта в час към 06.30 часа по Гринуич. За сравнение в 00.00 часа нивата са били 11 930.

По-рано Едано каза, че интензивността в по-голяма близост до един от реакторите след двата взрива в комплекса е била 400 милисиверта, което е хиляди пъти по-висока от нивата преди взрива.

Премиерът Наото Кан заяви, че заради възникнал пожар в четвърти реактор, който по-късно беше потушен, е имало изпускане на радиация с висока концентрация. Той призова населението в радиус от 30 км. от реактора да не напуска домовете си и да затвори вратите и прозорците. Властите започнаха евакуация на живущите в 20-километровата зона около реактора.

Посолството на Франция в Токио разпространи съобщение, според което радиационният облак може да достигне японската столица за 10 часа, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра. По-късно обаче френските дипломати опровергаха тази информация.

Получената рано тази сутрин предварителна метеорологична информация не се потвърди и предупреждението беше свалено от сайта, съобщи представител на посолството и допълни, че Токио не е заплашен от радиация.

По-късно стана ясно, че нивото на радиация в японската столица Токио е по-високо от нормалното, но не е опасно за човешкото здраве.

„Отчетохме по-високо от нормалното количество радиация тази сутрин в Токио. Но не се смята за ниво, при което може да бъде засегнато човешкото тяло", заявиха от управата на Токио.

По думите им между 10.00 и 11.00 часа местно време в Токио е измерено ниво на радиацията от 0.809 микросиверта.

Съобщението за повишена радиация в столицата предизвика паника сред населението. Част от токийските жители заявиха, че са взели решение да го напуснат. Други пък започнаха да се запасяват с провизии - предимно вода, йод и спални чували.

Посолствата на няколко страни призоваха гражданите на своите страни да напуснат пострадалия регион, туристите - да прекъснат своята ваканция. Някои от международните компании обмислят възможността за преустановяване на своята работа или да преместят офисите си извън пределите на града.

Най-напред гръмна 1-ви енергоблок, в резултат на което бяха разрушени стените и покрива му. Пострадаха 4 души. Малко след този взрив експлозия избухна и в трети реактор. Пострадаха 11 души.

В района на "Фукушима-1" са регистрирани няколко случая на радиационно облъчване.

След мощното земетресение във „Фукушима - 1" и „Фукушима - 2" бе въведен специален режим поради липса на охладителни системи.

Властите в Япония обявиха създаването на зона, забранена за полети над авариралата централа.

Властите в Непал изпратиха свои спасителен екип от 15 души, който да вземем участие в издирвателните работи и ликвидиране на последиците от  земетресението в Япония. По-рано пристигнаха и руски екипи.

Полицията в страната разпространи данни за жертвите и пострадалите след бедствието. Според тях повече от 6 хиляди души са загинали или са в неизвестност. По-рано бе съобщено, че този брой е 5 хиляди души. По последна информация загинали са 2 475 човека, 3 611 са безследно изчезнали, а 1 889 са ранени.

Междувременно от министерството на околната среда на Китай съобщиха, че радиационната ситуация в страната след авариите в централата остава в норма.

Към настоящия момент взетите в цялата страна проби не показват завишени нива на радиация. Всички АЕЦ работят при нормален режим, се казва в изявление на ведомството, съобщава РИА Новости.

По нареждане на министерството в Китай започва засилен мониторинг на радиационната обстановка в цялата страна.