Бившият американски президент Бил Клинтънсе срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ир по време на посещението си в Пхенян, съобщава агенция Новости.

Според повечето съобщения Бил Клинтън пристигна днес в Северна Корея като посланик на САЩ в преговорите за освобождаване на двете американски журналистки, задържани от властите.

Според южнокорейската агенция Йонхап, която следи излъчването на новините в Северна Корея, Клинтън е предал устно послание до Ким Чен Ир от името на Барак Обама.

Малко по-късно обаче от администрацията на Белия дом отрекоха да съществува такова специално послание. Говорителят Робърт Гибс дори заявява, че визитата на Бил Клинтън има частен характер.

Според съобщенията Клинът и Ким Чен Ир са засегнали по време срещата си редица въпроси.
За конкретен прогрес по отношение на проблема със задържаните журналистки не се съобщава.

Припомняме, двете жени бяха арестувани при доста неясни обстоятелства, докато са работели върху репортаж за бежанците на границата между Северна Корея и Китай.
От 12 юни те се намират в затвор с обвинения за влизане нелегално в страната с „вражески намерения", като присъдата им е 12 години трудов лагер в Северна Корея.

Експерти коментират, че с присъдата „виновни" те ще станат разменна монета в преговорите със Съединените щати.

След този инцидент САЩ прекратиха дипломатическите си отношения със Северна Корея.

Посещението на Бил Клинтън в Северна Корея е най-високото дипломатическо посещение от страна на САЩ в комунистическата страна след визитата на Мадлин Олбрайт през 2000 година.