Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Комисията ще предложи квотна система за разпределение на бежанците сред страните членки, съобщават световни агенции.

По време на дебат за бежанската криза в Средиземно море на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург Юнкер обеща предложение, което действително ще осигури солидарност сред страните членки.

Юнкер критикува извънредната среща на върха на ЕС миналия четвъртък, която се проведе заради имигрантската вълна, подчертавайки, че не са били приети амбициозни решения както се е очаквало.

Той разкри, че Комисията ще подготви предложение за квотна система, която ще позволи уместно географско разпределение на бежанците, които имат право да кандидатстват за международна защита, между страните членки на ЕС.

Предложението се очаква да бъде оповестено от изпълнителния орган на ЕС на 13 май.

Обвързващият механизъм за разпределение на бежанците в ЕС се подкрепя от двете основни партии - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.

Иначе Юнкер определи като голяма грешка спирането на спасителната операция Mare Nostrum и оставянето на Италия сама да плаща цената за спасяването на имигранти в Средиземно море.

Италианската спасителна операция Mare Nostrum беше прекратена в края на миналата година, тъй като е скъпа и политически непопулярна в Италия, макар че бяха спасени хиляди хора през 2013-2014 година.

Около 1 700 души са загинали при опит да достигнат от Либия до Европа, където да потърсят по-добри условия на живот.

Миналата седмица лидерите на ЕС обещаха да удвоят техниката и да утроят бюджета на Фронтекс в Средиземно море.