Иран има намерение да построи десет нови завода за обогатяване на уран през следващата година.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на Али Акбар Салехи, вицепрезидента на страната и ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран.

Агенцията припомня, че изказването на Салехи се случва дни след като президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е издал заповед да започне производството на ядрено гориво, което е способно да захрани научноизследователския реактори.

Експертът от организацията добави, че още в близките месеци ще се започне работа над производството на 20% обогатен уран. По думите му това ще се случи в присъствието и под наблюдението на представители от Международната агенция за атомно сътрудничество.

Припомняме, в края на ноември месец МААЕ гласува последната резолюция, осъждаща действията на Иран и конкретно строителството на втория завод за обогатен уран край град Кум.

САЩ, Франция и Русия са обезпокоени, че ако развие технологиите си, Иран може да използват суровината за създаване на ядрено оръжие.

Затова през октомври миналата година те предложиха на страната да изнесе по-голямата част от урана, с който разполага, за частично дообогатяване в Русия, Турция или други западни страни.