Остри критики срещу президента на Франция Никола Саркози отправи бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен.

Саркози е един от проблемите на Франция, заяви той, цитиран от "Le monde". По думите му този проблем трябва да бъде разрешен и то бързо.

Липса на резултати от водената от Саркози политика, отсъствие на ясни цели и отдалечаване от избирателите, бяха сред основните критики на Вилпен към държавния глава. Трябва да прекратим тази политика, водена от 2007г., заяви бившият премиер и добави - няма резултати, разделени сме, принципите ни са засегнати.

Вилпен изрази и категорична готовност за активно участие в политическия живот на Франция, заявявайки: Имам желание да се боря, за да разреша тези проблеми. В момента липсва визия и имаме нужда да обърнем категорично тази страна вдясно.

Припомняме, през пролетта бившият френски премиер стартира нова дясноцентристка партия, която ще оспори президентството на Никола Саркози през 2012г.

Вилпен е един от най-твърдите критици на политиката на настоящия президент в дясното пространство. С новата си формация „Единна република" той се  надява да привлече подкрепата на консерватори, разочаровани от подхода на Саркози.