В Испания са били арестувани осем испански граждани, които са участвали в сражения в Източна Украйна, съобщава БиБиСи.

Съобщава се, че арестуваните са членове на ултралява групировка и са воювали в Донбас на страната на проруските сепаратисти.

Осемте души са били арестувани в шест региона на страната в петък сутринта, посочват от испанското вътрешно министерство.

„Осем бойци бяха арестувани след като се завърнаха от Украйна, където са взели участие във въоръжения конфликт в Донбас. Те са обвинени в различни престъпления", уточняват от министерството.

Информационните агенции, позовавайки се на източник от испанската полиция, определят арестуваните като придържащи се към ултралеви възгледи, като са взели страната на проруските сепаратисти в украинския конфликт.

Повдигнатите срещу тях обвинения могат да включват притежание на оръжие, участие във въоръжен конфликт и нарушаване на неутралитета на Испания спрямо конфликта в Украйна.

Съобщава се също така, че арестуваните са са вдъхновявали от действията на „Интернационалните бригади", които са воювали в Испания срещу ген. Франко по време на Гражданската война в страната през 1930-те години.