Социалистите са смутени от споразумението с „Уестингхаус". Червените дори не са запознати с параметрите му.

В кулоарите на полупразното Народно събрание депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че най-вероятно става въпрос за вече поети ангажименти.

Стойнев успокои БСП за 7-ми блок на АЕЦ: Няма нищо окончателно
Още...

Не виждам логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действие", подчерта социалистът и допълни: „Притеснява ме, че на практика такъв реактор в момента никъде в света не съществува".
Притеснявам се да не се превърнем в една опитна площадка за блок, който другаде не е доказал своите възможности, допълни депутатът.

Припомняме, повод за думите на Ерменков е вчерашната среща в БЕХ, на която присъстваха ключови фигури от АЕЦ „Козлодуй", както и най-вероятно хора на Уестингхаус.
Заради огромния медиен интерес от правителствената пресслужба разпространиха съобщение, от което става ясно, че кабинетът вече е направил първи стъпки към подписване на Акционерно споразумение. Окончателното действие обаче остава за следващия министерски съвет.

Той е притеснен и за посочената индикативна цена от 5,3 милиарда долара. По думите му тази цена за един реактор е на стойността на два за АЕЦ „Белене".
Индикативната цена обикновено име тенденция за нарастване, обясни Ерменков. Не съм чувал до сега за индикативна цена, която да бъде намалена, допълни социалистът.

Има много смущаващи неща в този проект, категоричен е депутатът. Освен това според него излиза, че резервираме площадката за 7-ми блок само за „Уестингхаус". За мен това излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка, смята Таско Ерменков.

Нито парламентарната група на БСП, нито Изпълнителното бюро на партията са дали съгласие за сключване на споразумението с „Уестингхаус".

Ерменковд прогнозира, че въпросният договор може да стане част от темите в предизборната кампания. Има опасност едно такова решение да бъде грешно изтълкувано от нашите избиратели, смята Таско Ерменков.