Премиерът Сергей Станишев е провел работна среща с изпълнителния директор на „Овергаз" Сашо Дончев във връзка със спрените доставки на природен газ за страната ни.

Компанията доставя около 65% от синьото гориво, утомняват от правителствената пресслужба.

Въпросът е изцяло политически и на експертно ниво той не може да бъде решен
            С. Дончев 

Шефът на „Овергаз" е уверил премиера, че тази сутрин към газопроводните съоръжения на руско-украинската граница е подадено дори по-високо от планираното количество природен газ, но решението за спирането на доставките за България и останалите страни от региона е взето от украинските власти.

Дончев подчертава, че компанията получава почасова информация за доставките на руско-украинската граница.

В 8 ч. сутринта с 80% е било намалено подаването на синьо гориво за Австрия, а след това е понижено количеството и за останалите държави от Централна и Западна Европа.

Очевидно е, че въпросът е изцяло политически и на експертно ниво той не може да бъде решен, смята Дончев.

На срещата Сергей Станишев е повдигнал въпроса за компенсирането на „Булгаргаз" от неспазването на ангажиментите по договора с „Овергаз" в резултат за външен за страната ни спор.

В отговор Дончев е заявил, че „договорите са за това, за да се изпълняват, и който не ги спазва трябва да плаща за това".

По думите на изпълнителния директор на „Овергаз" спирането на газоподаването на компресорните станции отнема няколко минути, но за пускането отново ще са необходими няколко денонощия.

Сашо Дончев подчертава, че хранилището в Чирен компенсира намалените доставки на природен газ и благодарение на предприетите през миналата година от ръководството на „Булгаргаз" мерки капацитетът му е увеличен с 1 млн. куб. м за денонощие.