Косово има дневен ред, който следва, заяви в Прищина премиерът на Косово Хашим Тачи.
Той даде дългоочакваната пресконференция по повод декларацията за независимост на Косово.

Тачич се изправи пред медиите час, след като косовският парламент одобри резолюция, която позволява д бъде приет целият пакет от закони, свързани с обявяването на независимостта на сръбската провинция Косово.

Тачи не отговори на въпроса кога Косово ще обяви своята независимост, но бе категоричен, че може да гарантира правата на всички граждани на Косово.
Ще гарантираме правата на всеки жител на Косово и ще осигурим демократично равенство между всички, подчерта косовският премиер.

По-рано обаче световните медии цитираха говорителя на Тачи, който съобщи че независимостта ще бъде обявена в неделя - 17 февруари, следобяд.

Заложих много, за да гарантирам продължителен диалог за Косово, подчерта Тачи и посочи, че за съставянето на бъдещия кабинет на Косово е определен бюджет от 1 млн. евро.

По време на кратката пресконференция Хашим Тачи заяви, че вчерашната му среща с македонския премиер е била редовна, на която са обсъдили отношенията между Прищина и Скопие.
Хашим Тачи определи срещата си с македонския премиер като обикновена среща между премиери. По думите му са дискутирали това, че Прищина трябва да има добри отношения със съседите.

Парламентът на Косово одобри резолюцията, която позволява да се приеме целия пакет от закони, касаещи независимостта на областта и нейното обявяване в рамките на 24 часа.

Искам да бъда ясен, Сърбия никога няма да приеме каквото и да е нарушение на целостта на територията си. Никога няма да признаем независимостта на Косово, никога няма да отстъпим. Нито сега, нито след година, нито след десетилетие, никога.
Вук Драшкович, сръбски външен министър

Приетата резолюция предвижда план за действие по провъзгласяването на независимост под международен контрол и предоставяне на широка автономия на сръбското малцинство.
То към момента съставлява 10 % от населението на областта.

В очакване на този акт от няколко дни международнана общественост, европейските лидери, ООН, Русия и Сърбия направиха редица крачки.

За последната една година това е третото заявено намерение на от страна на косовските лидери да обявят отделянето на областта от Сърбия.

Вчера управляващите в Сърбия приеха документ, с който "предварително анулираха една обявена от Косово независимост".
В телевизионно обръщение обаче премиерът Кощуница за първи път призна, че Сърбия реално не разполага с никакви механизми да спре косоварите.

Съветът за сигурност отново са оказва в задънена улица и отново да не можа да реши проблема в рамките на ООН.
Изказвания в тази посока бяха направени още през ноември месец, когато завърши последния кръг от преговори между Белград и Прищина.

На извънредното заседание, свикано по искане на Сърбия и Русия, тази нощ поддръжниците на независимостта на Косово обаче се оказаха малцинство. Заседанието се проведе при закрити врата и само от 5 от 15 държави-членки на съвета са се изказали в подкрепа на плана на Марти Ахтисаари, който определя на етнически принцип независимост на областта.

По време на заседанието Белград и Москва определиха преговорите до момента като нищожни и безполезни, добавя АФП.

„В изказванията не се чу нищо ново. Страните членки не могат да се договорят и Съветът не може да стигне до съгласие.
Сега фокусът ще се премести върху региона и Брюксел", заяви представителят на Великобритания Джон Сойерс.
По думите му ЕС има намерение в понеделник да даде своя позиция по създалата се ситуация и по очакваното обявяване на независимост.

В изказването си пред Съвета руският представител Виталий Чуркин е подчертал, че Русия отново настоява за продължаване на преговорите и изготвяне на „пътна карта" от страна на СС на ООН.

По думите му „тройката" посредници, формирана от Русия, САЩ и ЕС, при последните преговори са постигнали значителни резултати и са възникнали реални предложения относно бъдещия статут на областта.

След края на срещата обаче той определи евентуалната независимост на провинцията като „безочливо нарушаване на международното право".
Той заяви, че тя ще е в пълно нарушение на хартата на ООН, както и на резолюция 1244.

Бяло, черно, зелено - три сценария пред Косово?

Искам да бъда ясен, Сърбия никога няма да приеме каквото и да е нарушение на целостта на територията си, е заявил от своя страна сръбският външен министър Вук Драшкович.
Никога няма да признаем независимостта на Косово, никога няма да отстъпим. Нито сега, нито след година, нито след десетилетие, никога, е каза още той.

Но Великобритания, Франция, Германия, Италия се очаква да признаят първи независимостта на Косово, последвани от САЩ, припомяня АФП.