ДАНС не е виновна за това, че през годините Корпоративна търговска банка (КТБ) е била политически протектирана и различни политици са си влагали парите в нея.
Не можем да носим политическа отговорност за това, заяви пред журналисти в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който бе поканен от депутатите да проследи дебатите по промените в Закона за МВР.

Припомняме, една от най-съществените от тях е именно изваждането на ГДБОП от ДАНС и връщането му отново в силовото министерство.

Темата „КТБ" обаче не бе пропусната и днес в сградата на властта, като Писанчев отсече, че докато прокуратурата разследва случая, ДАНС не може да каже нито какво е направила, нито какво не е.

„Може би имаме някакви пропуски", призна все пак шефът на агенцията, но призова те да бъдат обект на обективна оценка и евентуална проверка. Той пожела да обясни, че всъщност финансовото разузнаване не е оперативна структура и може да получава информация само от банките.

По отношение на критиките на политическите партии, че ДАНС не е ефективна структура, Владимир Писанчев изтъкна, че всъщност нито една политическа сила не е поискала анализ за свършеното от агенцията през настоящата 2014-та година.
На премиера Бойко Борисов обаче Писанчев призна, че докладва персонално.

„Решението да има ДАНС, ГДБОП да бъде преместен в него и след това да бъде изваден и върнат в МВР, са политически решения. Ние като професионалисти трябва просто да ги изпълним", коментира и подготвяните промени в Закона за МВР още шефът на ДАНС.