Турция протестира срещу стрелбата по границата й със Сирия. По-рано днес сирийските сили откриха огън по бежански лагер в Турция. Това е първата подобна атака след като Турция започна да приютява бежанци от размирната си южна съседка.

Турция призова сирийските си представители да поискат прекратяване на подобни акции, съобщава Би Би Си.

Сблъсъкът между сирийските бунтовници и войниците днес се пренесе през границата с Турция. При престрелката беше убит най-малко един човек, а няколко други бяха ранени в бежанския лагер Килс.

Акта на насилие идва на фона на угасващите надежди за спазване на споразумението за прекратяване на огъня, което по план трябва да започне от утре.

Междувременно стана ясно, че при стрелба на ливанско-сирийската граница е бил застрелян ливански журналист.

Сблъсъците продължават и в Сирия, въпреки споразумението за примирие, според което сирийските войски трябваше да се изтеглят от градовете.

В днешния ден няма никакви изгледи насилието да утихва. Най-малко 50 души са били убити според съобщенията на Сирийската обсерватория за човешки права. Сред тях има и 12 членове на сирийските сили за сигурност, загинали при сблъсъци близо до турската граница.

Трансграничният инцидент започнал със сблъсъци между опозиционните сили и сирийската армия в Саламех. Част от бунтовниците избягали през граница, а сирийските сили продължили да стрелят по тях. Сред пострадалите има турски преводач и турски полицай, съобщи АП.

От Министерството на външните работи на Турция съобщиха, че след инцидента сирийският заместник-посланик в Анкара е бил привикан и е поискано прекратяване на подобни действия. Според източник от външното министерство, цитиран от Ройтерс, подобни инциденти разпалват емоции в Турция и турското правителство почти се е отказало от плана за прекратяване на огъня, изготвен с посредничеството на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан.