Руското военно министерство ще създаде единна военна база в Сирия за борба с бойците на "Ислямска държава", заяви в интервю за вестник "Комсомолска правда" началника на Главното оперативно управление и зам.-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия ген.-полковник Андрей Картаполов.

"Това ще бъде една база, която ще включва няколко компонента - морски, въздушен и сухопътен", заяви Картаполов в отговор на въпрос за възможности за създаване на две руски бази в Сирия - сухопътната под Латакия и Военноморската в Тартус.

В руския Генерален щаб допускат възможността да използват кораби от постоянното оперативно съединение на Военноморския флот на Русия в действия против бойците на "Ислямска държава".

По думите на Картаполов, руският Военноморски флот в Средиземно море преди всичко обезпечава доставката на материални ресурси, за тяхното безпрепятствено преминаване, както и за развръщане на части и ударни кораби. Тя обезпечава и противовъздушната отбрана на руските бази.

"Ние в никакъв случай не насочваме това ПВО срещу участниците в коалицията", подчерта генералът.

По думите му, въоръжените формирования на терористичната групировка "Ислямска държава" наброява около 50 хил. души.

"По различни оценки се изчисляват от 30 до 80 хил. души. Тъй като, както обикновено, истината е някъде по средата, нека говорим за 40-50 хиляди", каза Картаполов.

От Генщаба заявиха също, че все още не са намерили в Сирия каквато и да е "умерена опозиция".

"На Запад говорят за "умерена опозиция", но такава в Сирия още не сме видели", заяви Картаполов.

"Тя може да бъде назована по различен начин", подчерта генералът. "Умерена или неумерена опозиция, но всеки човек, който с оръжие в ръцете воюва срещу законната власт, колко е умерен?", запита ген. Картаполов.