Светът се намира в една изключително нова ситуация, защото за първи път подобно на съветската революция през 1917 година се формира държавно образование на базата на внос на революция, на базата на идеология, не пролетарска както беше през 1917 година, а на базата на един радикален ислям, който директно говори за прекрояване на света, на режима в света.

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок по Нова телевизия, който коментира провелата се вчера антитерористична операция в Южна България.

Според него продажбата на петрол в Турция от „Ислямска държава" им дава възможност да финансират излаз на ислямска революция, включително в България.

Разстоянието до този голям световен конфликт от България има няма 1000 километра, предупреди той.

Каракачанов не е съгласен с появилите се спекулации, че проведената вчера акция по разбиване на клетки, насърчаващи радикален ислям, е била PR кампания.

За първи път имаме такава мащабна акция съвместно на прокуратурата, полицията и ДАНС, което е похвално, че институциите в България работят по един такъв сериозен проблем, смята той.

Арестуваният вчера имам Ахмед Муса Ахмед, по думите му, има две присъди, а беше оставен на свобода да развива радикален ислям, ислям, който е нетрадиционен за българските земи.

Погледнете как бяха облечени и какви бради носеха циганите в квартала в Пазарджик. Проблемът е в това, че през последните 20 години, даже малко повече от 20 години, в България се промъкнаха най-различни проповедници на радикален ислям. Има още от 90-те години. Минимум 5-6 радикални проповедници са експулсирани при управлението на Националната служба за сигурност /НСС/ от генерал Атанас Атанасов, обясни той.

В България се напълни с проповедници, които са учили по 7, 8, 10 години в ислямски, а в някои случаи в частни университети и в България проповядват радикалния ислям.

Каракачанов коментира също правителството и назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

Той подчерта, че те са против назначението, защото Исмаилов е свързан с партията на Корман Исмаилов, а тя подкрепя политиката на турския президент Реджеп Ердоган и неосманизма.

Ако Корман Исмаилов си промени позицията и се разграничи от политиката на Ердоган, разговорът става друг. Даваме възможност да има диалог. Ултиматум към Борисов за Орхан Исмаилов не е имало, подчерта той.

Има неща, които са въпрос на принцип, а не да се говори просто така. В правителството има 7-8 турци на постове, но нямаме никакви проблеми с тях. Просто политиката на Ердоган не е приемлива за нас, а партията на Корман Исмаилов не иска да се разграничи от нея. Това е проблемът, каза още Каракачанов.

Той за пореден път подчерта, че решенията в ПФ не се взимат еднолично и в най-скоро време ще се проведе Консултативен съвет на всички 13 партии във фронта, на който ще се вземе решение дали да се продължи подкрепата за кабинета.

Съмненията в неговата партия, че Корман Исмаилов е свързан с Ердоган са основателни, поясни той и подчерта, че агитацията на турски език и плакати на Ердоган по време на предизборната кампания в България са ясно доказателство.

Но той все пак каза, че нямат данни за неосманизъм или за реално прокарване на политиката на Ердоган в България.

Иначе той обяви, че ПФ продължава да подкрепя правителството.