Еколози заявяват, че Дирекцията за национален строителен контрол защитава строителството на обекти в защитените територии на България, за които не са извършени задължителните по закон екологични оценки и оценки за въздействие върху околната среда и заради които има наказателни процедури на Европейската комисия.

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" призовава министър Росен Плевнелиев да сложи край на порочната практика.

През последните дни стана ясно, че началникът на ДНСК Иван Симидчиев до последно не е издавал разрешение да се разруши незаконния ваканционен комплекс "Златна перла" в Природен парк Странджа.

Еколозите заявяват, че са получили официални документи, от които става ясно, че през декември 2009 година Иван Симидчиев е разрешил ползването на кабинковия лифт в курорта "Бодрост-Картала" над Благоевград в Рила.

Това е станало броени дни, след като министърът на околната среда и водите Нона Караджова го уведомява, че лифтът е построен без оценка на въздействието върху околната среда и в нарушение на три български закона, информира БНР.