ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ за инцидента

Зоната на изчезване на самолета Airbus A330-200 е локализирана в Атлантическия океан, на половината разстояние между Бразилия и бреговете на Африка.

Зоната е определена с точност до няколко десетки морски мили, съобщи АФП, като се позова на шефа на Ер Франс Пиер-Анри Гуржон.

На пресконференция на летище Шарл де Гол той отбеляза, че най-вероятно всички на са загинали и че се прави всичко възможно за материалното подпомагане на техните роднини.

Оказва се медицинска и психологическа помощ на близките в Рио де Жанейро и Париж, съобщиха от компанията.

Той допълни, че изчезналият самолет е оборудван с шамандури с връзка със спътниковата система Argos, които могат да работят няколко дни и така да улеснят издирвателните работи.

В търсенето на останките са се включили кораби и самолети на Франция и Бразили, помощ оказват Испания и САЩ.

Въпреки че все още няма информация какво точно се е случило със самолета, губернаторът на Рио де Жанейро Сержиу Кабрал обяви тридневен траур.


Президентът на Франция Никола Саркози съобщи, че е помолил Пентагона да задейства спътниците си за наблюдение и прослушване в търсене на изчезналия лайнер.
Той е на летище Шарл де Гол, където е сформиран кризисен щаб.

Междувременно Ер Франс публикува на сайта си списък с националностите на пътниците в самолета, от който става ясно, че на борда е имало пасажери от 32 страни.
Български граждани няма. Най-много са французите и бразилците.

На борда е имало:

1 гражданин на ЮАР, 26 германци, 2 американци, 1 аржентинец, 1 австриец, 1 белгиец, 58 бразилци, 5 британци, 1 канадец, 9 китайци, 1 хърватин, 1 датчанин, 2 испанци, 1 естонец, 61 французи, 1 гамбиец, 4 унгарци, 3 ирландци, 1 исландец, 9 италианци, 5 ливанци, 2 мароканци, 1 холандец, 3 норвежци, 1 филипинец, 2 румънци, 1 руснак, 3 словаци, 1 швед, 6 швейцарци, 1 турчин