Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със сигурност няма да се отзове на поканата на Българския лекарски съюз (БЛС) за преговори по Рамков договор 2009 в понеделник.

Това заяви директорът на касата Румяна Тодорова, цитирана от БНР.

"Институцията не коментира и няма право да коментира легитимността на Управителния съвет на БЛС. Те просто трябваше да изпълнят това, което е разпоредено в закона, да покажат писмо, с което Управителният съвет е излъчил седем представители, които да са легитимни за водене на преговори," заяви директорът на НЗОК.

„Те са упълномощени от Управителния съвет да преговарят и да носят отговорността по тези преговори. Тъй като такова писмо не е получено нашият Управителен съвет не може да се яви на преговорите. Същото беше потвърдено и на едно от заседанията на Здравна комисия в парламента", коментира Румяна Тодорова.

По-рано днес стана ясно, че Управителният съвет на НЗОК е приел предложения от оперативното ръководство проект за Закона за бюджета на институцията за 2009 г., в който се предвиждат 500 млн. лв. допълнителни средства.