Статусът на служителите в МВР е много нисък. Това идва и от заплащането, и от някои гнили практики в системата.
Това заяви новият вътрешен министър Михаил Миков в сутрешния блок на Канал 1.

Миков отбеляза, че нещата, които иска да направи след заемането на поста са подобряване на статуса и увеличаване на възнаграждението на служителите в МВР.

„Като министър на това важно ведомство ми се ще да направя много за него за това кратко време и най-вече за служителите. Искам да постигна оптимизация на доходите", заяви вътрешният министър.

По думите му е необходимо преструктуриране на структурите, които вече не действат и даде за пример службата БОП.

Новата Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) Миков определи като „Една структура, която беше създадена с много резерви, с много критики, но тя дава вече резултати".

Вътрешният министър коментира и работата със специални разузнавателни средства (СРС).
Той призова: „Нека всеки по веригата много внимателно да чете, когато полага подписи. Нека направим така, че да използваме ресурса на СРС наистина, когато е необходимо".

Попитан за подписаната вчера от него първа заповед за разрешение за използване на СРС, Миков отговори: „Нито ще ви кажа за кого, нито колко са".
Той допълни, че разрешенията за използване на СРС-та са толкова, колкото е било необходимо и поясни, че е имало случаи, в които е отказал.

„Борбата с тероризма, с организираната престъпност налага използването на тези средства, но злоупотребата с тях е също не по-малко опасна", категоричен е Миков.

Ако не успеем да докажем на хората - че МВР има потенциал срещу политическите чадъри, то политическата загуба за нас на изборите, ще бъде много по-голяма.
                Михаил Миков
 

Помолен да коментира скандалът в МВР, който доведе до оставки по върховете, новият вътрешен министър отбеляза, че целият скандал може да се прочете и позитивно, защото е предизвикал тази консолидирана подкрепа, за да се стигне до реформа в МВР.

Относно класифицираната информация Михаил Миков отбеляза, че е добре да се погледне още веднъж на това кое е класифицирана информация и кое не е - „Трябва секретно да бъде това, което наистина е секретно".

Искам да постигнем една самостоятелност между изпълняващите мероприятията и възложителите им в борбата с престъпността, заяви Миков.
По думите му при създаването на такава система у нас трябва да направим съпоставка с Германия и САЩ, където тя съществува.

На въпрос какъв срок си дава са извършването на промените новият вътрешен министър отбеляза, че „Кадруването на крак и в движение е прекалено рисково".

Попитан дали Валентин Петров ще остане на поста главен секретар на МВР Миков отговори: „Промяната е свързана и с промяна на персоните, но тогава, когато има сигурна информация, че те не могат да бъдат част от реформите."

Той отбеляза, че решенията се взимат след консултации с министър-председателя.
„Аз мога да работя с всеки - важното е да може да проведе реформите", категоричен беше вътрешният министър.

На въпрос за приятелството му с Татяна Дончева и фактът, че изказванията, които тя прави не се харесват на някои негови колеги, Миков отговори: „Не абсолютизирам добрите си отношения с Татяна Дончева - те понякога са добри, понякога спорим.
БСП е достатъчно демократична партия и достатъчно примери сме дали, че можем да търпим чуждото мнение, стига да не е тенденциозно и грубо".

Попитан дали очаква в качеството си на министър да бъде молен за услуги, които са на ръба, Михаил Миков заяви, че не очаква такова нещо.
„Ако не успеем да докажем на хората - че МВР има потенциал срещу политическите чадъри, то политическата загуба за нас на изборите, ще бъде много по-голяма.
Ако не успеем да изрежем политическите чадъри, то резултатите за нас на изборите и като партия и като тройна коалиция ще бъдат лоши".

На въпрос как би реагирал, ако му се обадят братя Галеви и поискат да се срещнат с него, вътрешният министър отговори:
„Това е отминал случай. Във всички случаи политиците поддържат контакти с различни лица, но няма да си позволя срещи, които уронват престижа на МВР"

Сега ще трябва да си обясня думите „оперативно интересни", „криминално проявен" -
думи, които и вие използвате, но ако се опитате да си обясните семантиката им, не е толкова просто, каза Миков.

В заключение той отбеляза, че не желае да говори за семейството си и личния си живот.
„Не бих искал да се коментира семейството ми - този PR със жените, с децата - не само моите, но и на другите политици".