На церемония в Анкара в присъствието на премиерите Владимир Путин и Реджеб Тайип Ердоган Русия и Турция подписаха протокол за сътрудничество в газовата сфера.

По силата му турската страна дава разрешение на Русия да извърши в турските териториални води на Черно море проучванията по проекта Южен поток.

Турция дава и предварително съгласие за строителство на тръбите на газопровода.

В протокола са маркирани и намеренията на двете страни да продължат договора за доставка на руски газ по „западния" маршрут - през Украйна, Молдова, Румъния и България, който изтича през 2011 година.

На церемонията присъства и италианският премиер Силвио Берлускони, който по-рано днес проведе разговори с двамата си колеги от Русия и Турция.

По време на специална пресконференция след официалното подписване на всички документи турският премиер Ердоган нарече срещата в Анкара изключително полезна и продуктивна.

Той изтъкна, че срещата е била естествено продължение на дискусиите, проведени в Русия и изрази надежда, че сътрудничеството между двете страни ще продължи и в бъдеще.

Ердоган посочи и основните 3 приоритета, които представителите на двете страни са обсъдили по време на срещата в турската столица.

Основният приоритет е изграждането на газопровода „Южен поток", с което Турция ще може да купува газ от Русия.

Втората договореност е относно разрешението на Турция Русия да започне проучвателни дейности в нейни териториални води.

Преговарящите страни са обсъдили и енергетиката, както и използването на ядрена енергия за мирни цели.

Друг проект в енергийната сфера, обсъден на днешната среща, е строителството на първата турска АЕЦ, което се предполага да бъде осъществено с помощта на Русия.

Сред обсъдените теми са и възможностите за сътрудничество в областта на икономиката, политиката, културата, както и развитието на науката и технологиите.

Ердоган изказа благодарност на италианския си колега Силвио Берлускони за оказаната пълна подкрепа по време на преговорите за осъществяването на този изключително важен, по думите му, проект.

Турският премиер изтъкна още, че вече много турски граждани владеят добре руски език.

Владимир Путин от своя страна също определи срещата в Анкара като изключително полезна и важна в областта на икономиката, енергетиката, политическите отношения и културата.

По думите му проектът „Южен поток" ще осигури много важни за цяла Европа енергийни доставки.

Руският премиер изтъкна, че Турция е 5-ата най-голяма страна, която ще използва руски газ.

Владимир Путин обобщи, че и двете страни са доволни от срещата и постигнатите на нея договорености като допълни, че конструктивният диалог ще бъде поддържан и занапред.