Недоволство от това, че македонският премиер Никола Груевски не е повдигнал въпроса за македонско малцинство в България и изобщо не е защитавал тезата по време на срещата си с българския премиер Станишев.

На това е посветена уводната статия на „Утрински весник".

Македонският премиер Груевски остана безгласен по въпроса за правата на македонското малцинство в България, както и за регистрацията на политическата партия ОМО „Илинден - Пирин", започва статията си Грънчароска.

С недоволство след това се посочва, че по този въпрос отговорът на Станишев е бил, че страната ни е изпълнила решенията на съда в Страсбург, а проблемът е бил решен и от българския съд.

Недоволство предизвиква и коментарът на Сергей Станишев, че и при една регистрация на изборите тази партия ще получи много малко гласове.

Статията определя като „скандално" мнението на българския премиер, че всъщност лидерите на ОМО „Илинден - Пирин" всъщност не желаят да се регистрира партията, тъй като по този начин не биха били интересни.

Най-силно недоумение и недоволство предизвиква обаче според македонския журналист фактът, че Никола Груевски по никакъв начин не е отговорил на българския премиер и само е „кимал с главата", когато Станишев е посочил, че няма политическа партия, което да се притеснява от една регистрация на ОМО „Илинден - Пирин" и влизането й в политическия живот на България.

„Премиерът не отговори дори и на нападките на българските журналисти и на констатацията на българския си колега за това, че македонски медии проповядват омраза спрямо България", продължава с възмущение статията, като цитира думите на Станишев, че и в двете страни има медии и политически сили, които желаят разделение и напрежение между съседите.

Статията прави преглед и на основните срещи и разговори, които е имал Сергей Станишев в Скопие вчера, като обаче поставя акцент върху предупреждението на вицепремиера Ивайло Калфин за пропуснатия - заради спора за името - шанс от Македония за евро интеграция и покана за НАТО.