Една от най-големите български IT компании преминава в чужди ръце. Telerik обяви днес, че ръководството на компанията е сключило окончателно споразумение с американската Progress Software Corporation за продажбата на българското дружество, съобщава Money.bg.

Заедно Progress и Telerik ще предоставят цялостна платформа в „облака" и локална (on-premise) платформа, която ще позволи разработването на красиви приложения, задвижвани от данни за всеки вид устройство и „облачна" технология.

Обединеното предложение на двете компании ще позволи на разработчиците да създават силно персонализиран потребителски интерфейс, мощни приложения, както и да поддържат свързаност с множество източници на данни, независимо от вида устройство или „облачна" технология.

Придобиването се очаква да бъде финализирано в началото на месец декември и подлежи на одобрение на всички регулатори и удовлетворяване на всички условия за приключване на сделката, съобщават още от българската компания. След това основателите на Telerik и представители на управленския екип на компанията ще се присъединят към Progress.

„Като част от Progress ние допълнително ще развием нашите корпоративни услуги и услуги в „облака" и ще продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения. Очакваме тази нова глава драстично да ускори растежа ни и да предостави повече и по-големи възможности за служителите, клиентите и партньорите на Telerik и Progress", коментира Васил Терзиев, съосновател и изпълнителен директор на компанията.

Цената на сделката не беше съобщена. За размера й обаче може да се предполага по оборотите на двете компании. Приходите на Telerik за 2013 приближават 65 млн. лева, докато тези на Progress - на близо 64 млн. долара.

Progress Software Corporation (NASDAQ: PRGS) е глобална софтуерна компания, която улеснява разработването, пускането и управлението на локални (on-premise) бизнес приложения или приложения, базирани в „облака", за всяка платформа или устройство, свързани с всеки източник на данни, като подобрява продуктивността, намалява ИТ сложността и общата инвестиция на клиента.

„Телерик" АД помага на своите клиенти да създават красиви приложения за всеки вид устройство. Платформата на компанията от край до край обединява водещи инструменти за потребителски интерфейс с услуги в "облака", за да улесни целия процес на разработване на приложения. Над 130 хил. клиенти в 60 хил. организации разчитат на продуктите на „Телерик" АД, включително 450 от 500-те организации в списъка „Fortune 500®", както и водещи образователни, държавни и неправителствени институции в 94 страни.