Ръководството на Римокатолическата църква изрази своето безпокойство от секс скандалите, развихрили се около италианския премиер Силвио Берлускони, съобщава БиБиСи.

Ватикана призова Берлускони да прояви морална отговорност и уважение към закона и изрази дълбоко безпокойство от най-новите сексскандали, в които е замесен той.

Запитан от журналистите за скандала, дясната ръка на папа Бенедикт XVI - кардинал Бертоне изрази "дълбока загриженост" и каза, че следи случая с голямо внимание. Като предшествениците си Берлускони се опитва да бъде в тесни връзки със Светия престол, който има огромно влияние върху избирателите.

Коментарът на държавния секретар на Ватикана вероятно ще отслаби още повече позициите на премиера, който едва оцеля при вот на недоверие в долната камара на парламента миналия месец, смятат наблюдатели.

В множество публикации се посочва, че вилата на Берлускони край Милано е превърната в истински бордей, където премиерът наслаждавал на прекрасните момичета, които изпълнявали неговите сексуални фантазии.

Младите момичета получавали пари в брой и скъпи подаръци.

Пак според пресата Берлускони организирал на въпросната вила конкурс за стриптийзьорки, в който участвали момичета от телевизионно шоу, излъчвано по негова телевизия. Италианският премиер ги карал да обличат полицейски униформи и на медицински сестри, а наградата била - една нощ с него.

Самият Берлускони отхвърля голяма част от обвиненията и най-вече тези, свързани с Руби. „Имам сериозна връзка и никога не съм плащал за секс - абсурдно е даже да си го мислите. Да ползвам платени услуги на проститутки - това е под достойнството ми", отсече той.

Преди дни италианската преса излезе с публикации относно сериозната връзка на премиера, като основната „заподозряна" е Дарина Павлова.

Според публикации руският премиер Владимир Путин също е въвлечен в сексскандалите на италианския си колега.