Насърчаването на раждаемостта, подкрепата на семействата с деца, майчинството и насърчаването на отговорното родителство са сред приоритетите на социалното министерство.

Това заяви съветникът на министър Масларова Баки Хюсеинов при откриването на конференция за антидискриминацията в НДК.

Хюсеинов е национален координатор на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.", а форумът е част от проекта на министерството „Национален каталог на добри практики на антидискриминация" и се реализира с финансовата подкрепа на Програмата на Европейската общност за заетост и социална солидарност - ПРОГРЕС, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Стратегическа цел на българското правителство и Министерството на труда и социалната политика е повишаването на жизнения стандарт на населението чрез изкореняване на бедността, предотвратяване на дискриминацията и социалната изолация на лицата в неравностойно положение, заяви още Хюсеинов. 

По думите му социалното министерство е отразило проблемните области в социално-икономическото положение на ромската общност в Националния план за действие по инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015 г.".

По време на конференцията участниците споделиха добри практики от България и страни-членки на ЕС за ограничаване и премахване на дискриминацията, основана на пол, възраст, увреждане, етнос, религия или вярвания, различна сексуална ориентация.

Предстои издаването на Национален каталог на добри практики на антидискриминация.