Малайзия създава разследващ екип, който ще включва три групи във връзка с изчезналия самолет MH370. Това обяви на поредната пресконференция транспортният министър на страната Хишамудин Хюсеин.

Той подчерта, че първата група ще отговаря за област като поддържане на данните, структурата и системите; втората група ще разследва неща като записите от самолета, операциите и метеорологичната обстановка, а третата ще разглежда медицински и човешки фактори - психология, патология и фактори при оцеляване.

По думите му Малайзия вече е поискала Австралия да бъде в екипа и те вече са приели. Ние също включваме Китай, САЩ, Великобритания и Франция, поясни той.

В допълнение на пресконференцията стана ясно, че Малайзия формира три министерски комисии. Едната комисия ще бъде свързана с предоставяне на информация и подкрепа на роднините на изчезналите пътници. Също така ще координира действията си с чуждите правителства. Ще се управлява от външното министерство.

Втората комисия ще бъде техническа и ще се ръководи от транспортното министерство.
Третата комисия ще бъде под ръководството на военното министерство и ще се отнася до разполагането на техника при издирвателните операции.

В края на пресконференцията транспортният министър отхвърли нападките на опозицията, че правителството стои зад изчезването на самолета. Хюсеин категорично обяви, че това не е истина. „Както казах преди, издирването на МH370 трябва да бъде над политиките", поясни той.

Припомняме, самолетът МH370 на Malaysia Airlines мистериозно изчезна на 8 март с 239 души на борда. Самолетът беше с дестинация Куала Лумпур -Пекин.

По-късно стана ясно, че китайски патрулен кораб е засякъл сигнали с честота oт 37.5 кХц в южната част на Индийския океан, които може да са свързани с изчезналия самолет.