Известният режисьор Фатих Акин /"Срещу стената", „Музиката на Истанбул"/ ще бъде специален гост на 12-ия международен „София филм фест" /06 - 16 март/.

Акин е роден е роден на 25 август 1973 г. в Хамбург в семейството на турски имигранти. Завършва специалност "Визуални изкуства" във Висшето училище за изящни изкуства в родния си Хамбург през 2000 г.

Световната слава идва в живота на Фатих Акин през 2004 - годината, в която филмът му "Срещу стената" спечели "Златна мечка" на международния кинофестивал „Берлинале".

Триумфалното шествие на четвъртия му игрален проект не спря до тази награда, а смело продължи напред с 5 национални отличия "Лола", "Гоя" за най-добър европейски филм и две Европейски филмови награди - за най-добър филм на 2004 г. и за фаворит на публиката.

Режисьорът години наред е работил като диджей в хамбургските клубове и от любовта му към музиката се ражда документалният "Музиката на Истанбул", който закри 10-ия „София филм фест".

Последният завършен през 2007-ма година проект на режисьора се нарича "Краят на рая" (The Edge of Heaven)  и ще бъде показан премиерно на 12-ия „София филм фест".

Филмът е носител на приза за най-добър сценарий от кинофестивала в Кан'07, на Европейска филмова награда за сценарий и на първата награда LUX на Европейския парламент.

На международния фестивал в Анталия през 2007 г. той събра цели четири отличия, между които и за най-добър режисьор и сценарист на Фатих Акин.

Лентата е своеобразно продължение на планираната трилогия "Любов, смърт и дявол", започнала със "Срещу стената".

"Това е един филм за другата страна на нечии идеали", казва Фатих Акин.

„Всъщност, опитах се да го направя колкото се може по-различен от "Срещу стената". В него няма много музика и няма нито един кадър, заснет от ръка, докато "Срещу стената" бе изцяло заснет така.

Използвал съм само няколко близки планове. Реших, че е по-добре за филма и за мен като режисьор да заснема една тотално различна история", допълва режисьорът.