САЩ представиха алтернативно предложение за системата за противоректна отбрана. Това е съобщил външният министър на Русия Сергей Лавров след консултациите, проведени днес между министрите на Русия и САЩ.

Съдържанието на „алтернативното предложение" на САЩ обаче не беше разкрито от Лавров, посочва РИА Новости. Министърът е допълнил, че в момента предстои Москва да го изучи и анализира.

Днес в Москва се състояха консултации във формата „два плюс два" - министрите на отбраната и външните министри. Представителите на двете държави не се договориха по спорното изграждане на ПРО в Източна Европа. Следващият кръг от преговори беше уговорен за след 6 месеца в САЩ и в същия състав.

Сергей Лавров съобщи, че страните са се договорили съвместно да изработят критерии за оценка на съществуващата заплаха от ракетно нападение от страна на Иран.
„Ако на нас се удаде да изработим критерии, то ще стане ясно, че от третия позиционен район, както е замислен от САЩ, няма нужда", казва Лавров.

Външният министър на Русия изрази отново надежда, че САЩ ще замразят плановете си за разгръщане на ПРО елементи в Източна и Централна Европа по време на консултациите си с Русия. По мнението му това ще направи работата на експертите и от двете страни по-ефективна.