Акушерката Емилия Ковачева е признала пред полицаите, че удряла новороденото, защото плачело повече от другите деца в стаята. Това я изнервяло, съобщава БНР.

Припомняме, Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема акушерката от столичната болница „Софиямед" за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. Тя е задържана с прокурорско постановление до 72 часа, като съдът утре ще решава дали да я остави за постоянно в ареста. Според държавното обвинение Ковачева нанесла множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши  детето, като е притискала с ръце врата му.

На 17-ти Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - 17 срещу 18 април. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

Лекарски екип от болница „Токуда" е сигнализирал полицията за състоянието на детето на 22 април. Първоначално бе съобщено, но това се е случило на 21-ви, но днес от прокуратурата направиха уточнение.

Близките на Ковачева са категорични, че тя не е способна на такова насилие и неволно изпуснала бебето.

Акушерката удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай кошчето му, споделят близки до разследването. Ударите с юмрук били заснети и от видеокамерите. Минута, след като ударила пострадалото пеленаче, Ковачева започнала да повива съседното новородено.

Криминалистите обясняват, че във въпросната нощ действията на акушерката се повтаряли няколко пъти. Тя проявявала агресия само към това дете, с останалите бебета се държала нормално.

По данни от източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението, в стаята с битото новородено, имало общо четири или пет бебета.

По информация на БНР първоначално се е смятало, че проблемите на детето са вследствие на раждането. Истината излязла едва ден по-късно. Органите на реда първо разговаряли с майката, но тя изпаднала в шок от случилото се.

След като видяла тежкото състояние на бебето, млада лекарка от „Софиямед" решила то да бъде преместено. Предстои да се изяснява и какво се е случило от момента на побоя до вечерта, когато бебето е откарано в „Токуда".