Иран не възстанови доставката на природен газ за Турция, както по-рано беше обещал. Това съобщава телевизия CNN-Turk.

Според съобщението аргумент на иранската страна е студът сковал страната от около седмица и необичайния снеговалеж. Като друга причина обаче анализаторите посочват проблемният внос от Туркменистан и напрежението между Иран и Турция заради операциите в Северен Ирак.

Едновременно с това Туркменистан спря доставката на природен газ за Иран с аргумент за ремонт на газопровода.
Като по-сериозна причина агенциите посочват обаче желанието на Туркменистан да увеличи цената, по която продава природния газ.  

Проблемите с доставките на природен газ от Иран за Турция започнаха от втората половина на декември миналата година. Първоначално Иран намали износа на енергия, а от 7 януари напълно прекрати доставките за Турция.

Според договора, подписан през 1996 , Иран се задължава да доставя на Турция ежедневно 27-28 милиона кубически метра природен газ.

Въпросът за възстановяването на доставките беше нееднократно обсъждан между представители на Турция и Иран. Миналия четвъртък турският премиер Таип Ердоган съощби на журналисти, че е договорено доставките да бъдат възобновени днес.
Турските власти взеха допълнителни мерки за преодоляване на евентуална криза заради намаляването на вноса на природен газ.

Според информация на CNN-Turk доставките по т.нар. Западен тръбопровод, който минава през Украйна, Румъния и България и транспортира газ от Русия, са увеличени от 36.5 милиона кубически метра до 42 милиона.

Миналата година Иран нееднократно прекратява доставката на газ в Турция през зимния период. Тогава също това бе компенсирано с доставка от руска страна.