Патриотичният фронт не изнудва ГЕРБ за повече ръководни позиции в бъдещите парламентарни комисии.

„Ние не сме рекетьори", заяви и тази сутрин в кулоарите на парламента съпредседателят на ПФ Валери Симеонов и дори попита дали някога патриотите са поставяли условия. И сега Симеонов обясни, че патриотите изчакват позицията на премиера Бойко Борисов по отношение на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и едва тогава ще решат дали да оттеглят подкрепата си от кабинета „Борисов 2".

Припомняме, че от ПФ се обявиха твърдо против назначението на Исмаилов, като обявиха, че той е част от протурска партия. „Даже и без ПФ до момента по много въпроси има мнозинство в пленарна зала", отбеляза обаче Симеонов и посочи, че в живота на 43-тото Народно събрание до сега ГЕРБ е бил подкрепян по някои въпроси и от ДПС, и от Българския демократичен център.

Нормално е да има едно непостоянно мнозинство и да се търси подкрепа или съдействие", коментира още патриотът и изтъкна, че само в България сме свикнали на едно мнозинство, което желязно да налага своята воля.

Отношенията между НФСБ и ВМРО вътре в ПФ са чудесни, увери още Валери Симеонов. Той използва и този сутрешен кулоарен брифинг, за да напомни, че най-големите искания на патриотите са пълно отстраняване на ДПС от властта, спешно приемане на Избирателния закон, въвеждане на задължително гласуване, ревизия в енергетиката и завършване на оградата с Турция.

Няма да има разцепление на ПФ, потвърди на свой ред и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Попитан дали патриотите ще сложат край на сътрудничеството, той отговори: „Такова нещо няма как да стане".

А какво ще решат от ПФ по отношение на подкрепата си за кабинета, зависело от решението на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на поста на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов.

Партията на Корман Исмаилов има тесни отношения с Ердоган, който от своя страна провежда политика на вмешателство във вътрешните работи, за пореден път изказа позицията си Каракачанов в парламентарните кулоари.

Той, заедно с другия съпредседател на фронта Валери Симеонов станаха най-търсените през последните дни от страна на журналистите личности в Народното събрание, именно заради категоричното си мнение, че кадър на партията на Корман Исмаилов, какъвто е назначеният за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов, не може да заема такъв пост.

Назначението на Исмаилов, по думите на Каракачанов, е неприемливо и за двете партии в ПФ - НФСБ и ВМРО.

„Едните изразяват мнението си просто по-емоционално, нюансите са в изказа", обясни Каракачанов защо Валери Симеонов обяви, че може ПФ да оттегли подкрепата си от кабинета „Борисов 2", а ВМРО не бяха толкова ясни и точни. „Това не може да развали отношенията ни в ПФ по никакъв начин", зарече се Красимир Каракачанов.