Необичайна миризма на оборска тор се носи във въздуха на Велико Търново. Според експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) миризмата се дължи на агротехнически дейности.

От миналата седмица в инспекцията са постъпили много сигнали за неприятни миризми на оборска тор, както в центъра на града, така и в някои от кварталите, обясни шефката на РИОСВ Елена Стефанова, цитирана от БТА.

От институцията поясняват, че земеделските производители са в кампания по прибиране на реколтата. При освобождаване на земеделските земи те орат и наторяват с оборска тор. Според специалистите вероятно на това се дължат периодично появяващите се миризми.

От своя страна шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов обясни, че към момента институцията е издала разрешително за подобна обработка на почвите само за землище в района на град Павликени. Той коментира, че разстоянието от там до Велико Търново е повече от 40 километра.

Д-р Спасов посочи, че ще бъде извършена проверка дали земеделци торят с оборска тор край старата столица. Ако се установи такова нещо, те ще бъдат санкционирани, тъй като не са уведомили компетентните органи.