Чешкото правителство е готово да преговаря с ЕС за условията, поставени от президента Вацлав Клаус, за промени в Лисабонския договор.

Президентът обаче трябва да обещае еднозначно, че ако условието му бъде изпълнено и Конституционният съд се произнесе положително за документа, той без отлагане ще подпише.

Припомняме, Вацлав Клаус иска за Чехия допълнителни гаранции, свързани с Хартата за правата на човека, подобно на Великобритания и Полша.

Кабинетът на Ян Фишер за момента не смята за възможно да се възобнови целият ратификационен процес, каквито опасения изразиха множество коментатори.

Правителството на Чешката република взима предвид становището на президента. Със съжаление констатира, че неговото условие не е било известно по време на обсъждането на договора и по време на неговата ратификация, пише в становището на чешкия кабинет след днешното заседание.

Клаус иска от ЕС гаранции, които запазват валидността на Беншовия декрет и забраняват по-нататъшни искани от страна на германците от судетската област.

Декретът, издаден от чехословашкия президент Едвард Бенеш след Втората световна война, забранява евентуални реституционни претенции на судетските немци.

Чешкият президент се опасява, че арбитър на тези дела ще бъде Европейският съд в Люксембург.

По думите на премиера Ян Фишер единствената възможност да се направи изключение за Чехия е извънредно заседание на Съвета на Европа на 29 и 30 октомври. Следващата среща на ЕС през декември според него ще се проведе твърде късно, а кабинетът иска да приключи с ратификацията до края на годината.

Фишер също така поясни, че европейските представители не са нервни за това, че Клаус изисква изключение, а за това, дали става въпрос за последното му условие.