Приетият от парламента днес нов закон за енергията от възобновяеми източници е огромна стъпка назад за България. Това се казва в изявление на Българската ветроенергийна асоциация.

Новият Закон за енергията от възобновяеми източници води до загуба на хиляди работни места и риск от допълнителни енергийни разходи за стотици милиони, заявяват още от БВА.

Албена Цанкова от асоциацията поясни пред news.bg, че с приетия закон се налага фиксирането на преференциалната цена за енергийните проекти да се прави, след като е издаден Акт 15, т.е. прави се една инвестиция, без да има яснота дали ще има възвращаемост и в какви размери ще бъде тя.

По думите на Цанкова с намаляването на сроковете за преференциалното изкупуване на произведената от възобновяеми източници енергия ще спре реализирането на енергийните проекти.

Ще се наложи страната ни да внася такава енергия от съседни страни, което ще ни донесе допълнителни енергийни разходи за около 1.5 милиарда евро, поясни Цанкова.

Тя подчерта и че с този закон се нарушава Конституцията на страната, тъй като никой от конвенционалните източници на енергия в страните от ЕС не е задължен да плаща такса за присъединяване към мрежата. С тези законови промени обаче се въвежда такса за включване от 50 хиляди евро.

С част от поправките в закона депутатите решиха производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, чиито енергийни обекти са с обща инсталирана мощност над 30 kW, да сключват договор за достъп с оператора на преносната или на разпределителната мрежа при общи условия, одобрени от ДКЕВР. Освен това операторът на преносната или на разпределителната електрическа мрежа ще трябва да докладва на държавния регулатор на всеки 6 месеца за случаите на значително намаляване на количествата пренесена и разпределена електрическа "зелена" енергия.

Съгласно депутатското решение тази енергия ще се изкупува от обществения доставчик, съответно от крайните снабдители по определената от ДКЕВР преференциална цена.

ЕВИ се изкупува въз основа на сключени дългосрочни договори. За енергията, произведена от геотермална и слънчева енергия и тази, произведена от биомаса, срокът на договора е 20 години.12-годишен ще е срокът за договор за електрическа енергия, произведена от вятърна енергия, а 15 години- за произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 mW.

Променени бяха и определенията за възобновяемите източници - биогорива са течни или газообразни горива за транспорта, произведени от биомаса. За биогориво се определя биодизелът, произведен от растителни или животински мазнини, с качество на дизелово гориво, предназначен за употреба чист или в смес с гориво за дизелови двигатели.

Освен биодизела, към биогоривата се причисляват и биоетанолът, произведен от биомаса, и етери, произведени от биоетанол.

От Българската ветроенергийна асоциация са категорични, че новият закон въвежда неизмерими рискове и затруднения за проектите, които превръщат инвестициите във възобновяема енергия невъзможни за сериозните инвеститори и банки. Според тях законът нарушава както Директивата на ЕС за възобновяема енергия, така и българската Конституция.

Затова от Асоциацията ще обжалват закона пред съответните институции, включително пред Президентската институция, пред българския съд и Европейската комисия.

Те са на мнение, че с този закон няма да постигнем климатичните цели на ЕС 2020, тъй като развитието на възобновяема енергия ще бъде спряно.