Покачване в нивото на река Дунав е регистрирано в целия български участък на реката за последното денонощие.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав регистрират покачване със 70 см в началото на българския участък при Ново село, като отчетеното ниво от 662 см.

С 64 см се е повишило и нивото на реката при станция Видин, нивото е 694 см., съобщи БНР.
Ново повишение с 47 см е регистрирано при станция Лом, като нивото на реката тази сутрин е 688 см.

При достигане на 700 см на нивото на Дунав край Лом, се въвежда първа степен от аварийния план на общината, съобщиха от общинската пресслужба. Организира се денонощно наблюдение на дигите в Ломския участък на реката.

При ниво от 850 см започва изграждането на първа временна защитна дига в района на пристанищния комплекс. От "Напоителни системи" съобщиха, че извършват огледи на дигите край Долни Цибър, Орсоя и Кавачица.

Дигата между Орсоя и Добридел предпазва помпената станция, осигуряваща подаването на питейна вода за Лом.
От общината в Лом припомнят, че за защита на Лом от наводнение и укрепване на свлачищната крайречна градска зона, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена на стойност около 10 милиона лева.

Проектът се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заради високите води на Дунав през миналата година строежът на аварийното-брегоукрепващо съоръжение не можа да бъде изпълнен до края на 2009 г.