Заместник-шефът на Парламентарната група на Комунистическата партия на Русия Николай Коломейцев предложи да бъдат прекъснати дипломатическите отношения с Литва, както и Русия да наложи санкции на прибалтийската страна в отговор на "грубите изказвания" на президента на Литва Далия Грибаускайте по адрес на Русия, съобщава РИА "Новости".

Грибаускайте в интервю за местно радио нарекла Русия в контекста на събитията в Украйна „терористична държава" и призовала за подкрепа, включително военна, за властите в Киев.

В отговор от руското външно министерство обявиха, че подобни изявления само усложняват търсенето на решения за украинската криза.

„Във връзка с вчерашното недопустимо изявление на президента на Литва предлагам да възложим на Комисията по външните работи да изготви декларация, а може би и резолюция относно необходимостта от въвеждането на санкции срещу Литва, а може би дори за скъсването на дипломатическите отношения", каза Коломейцев в Държавната Дума.

Неприемливо е президентът на страната да си позволява такива груби и цинични забележки", допълни комунистът.

Назначаването и отзоваването на руските дипломати в чужбина е от компетенциите на президента на страната след консултации с ресорните комитети и комисии в парламента.