Френският президент Никола Саркози посъветва министрите от кабинета си да избират Франция за място, където да почиват, съобщават френски медии.

В специално изявление пред членовете на правителството държавният глава обяви, че всяка една отправена покана към министър за ваканция в чужбина ще бъде одобрявана от премиера и президентската дипломатическа служба. По този начин, по думите на Саркози, ще се проверява дали те съответстват на външната политика на страната.

От сега нататък членовете на правителството трябва да предпочитат Франция като дестинация за почивката си, се посочва в специално комюнике на Елисейския дворец.

До призива на френския президент се стигна, след като стана ясно, че две лица от правителството са почивали в страни, разтърсвани от конфликти и то благодарение на замесени в тях  политици.

Големи критики предизвика фактът, че премиерът Франсоа Фийон е прекарал заедно със семейството си коледната си ваканция в Египет и тя е била платена от президента Хосни Мубарак. В Тунис, използвайки самолет на сваления президент на страната, е почивал външният министър на Франция Мишел Алио-Мари.

Френската опозиция не закъсня с реакцията и поиска оставките на двамата политици, пътували в Египет и Тунис.