Страните от Г-20 трябва да запазят чувството за обща отговорност за състоянието на световната икономика, което демонстрираха през последните 18 месеца.

Така определи "свръхзадачата" на започналата днес среща на върха канадският премиер Стивън Харпър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Бих нарекъл това принцип на "просветения суверенитет", каза Харпър.

"Ако Г-20 иска да се превърне в ефективно действащ механизъм, трябва да осъзнаем че глобалната икономика не е само сбор от националните икономики. Това не е игра, при която една страна печели, а друга задължително губи. Трябва да предприемем такива подходи, които ще са ценни за всички участници в срещата и от които всички ще имат полза", допълни още той.

В частност се очаква Г-20 да предприемат стъпки за финализиране на процеса по приемане на краткосрочни мерки за стимулиране на икономиката, доколкото опитът на Гърция показа, че "не бива да се натрупват дългове безкрайно".

Освен това трябва да се разработят и приемат общи принципи за бърз, саморегулиращ се и балансиран икономически ръст.

Лидерите на страните от Г-20 трябва решително да дадат отпор на протекционизма в търговията, както и да продължат реформите на системата за финансово регулиране. 

Междувременно група антиглобалисти предизвикаха безредици в центъра на Торонто.

Отначало протестиращите се държаха относително спокойно - танцуваха и скандираха антиправителствени лозунги. В последствие демонстрацията прерасна в безредици и сблъсъци с полицията. Разбити са витрините на няколко магазина, подпалени са полицейски автомобили.

Съобщава се, че 40 души са задържани.