В Босна, Македония и Сърбия има движение напред по въпроса за евроинтеграцията, има 100% подкрепа от страна на ЕС. В оставащите пет години, за които важи замразяването на приема на нови членки в Съюза, тези страни ще могат да се подготвят.

Това обяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини, която стана част от конференция у нас за българската перспектива по отношение развитието на Съюза и съседите му.

За Могерини и до днес тъкмо разширяването на ЕС остава най-успешната му политика.

Ние знаем колко труден и болезнен може да е понякога пътят към ЕС, включи се и българският дипломат номер едно Даниел Митов.

Вицепремиерът ни Меглена Кунева обаче не вярва, че със сигурност в близките няколко години ЕС няма да разшири семейството си с нов член. И тримата се обединиха около тезата, че Съюзът няма да бъде завършен без страните от Балканите, а стабилен регион тук би бил единствено от полза за ЕС.

Трябваше да видим знаците доста по-рано, през 2008 г., когато почна конфликтът в Грузия. Тогава избрахме икономиката пред ценностите, обърна се към руско-украинската тема Митов. За него до голяма степен руската пропаганда е способна да подкопае тези ценности и доверието в националните институции.

Намеренията на ЕС не са да има конфронтация, потвърди за пореден път и Могерини. Според нея, ако трябва ЕС да избира лагер, това не би било печеливша стратегия.