Европейските депутати потвърждават европейската перспектива на Бившата Югославска Република Македония и изразяват съжаление, че преговорите за присъединяване все още не са започнали.

Това се посочва в приета днес резолюция за напредъка на страната през 2008 година.

Депутатите определят като "недопустима ситуация" фактът, че три години след предоставянето на статут на страна кандидатка все още не са започнали преговориза присъединяване към ЕС.Според ЕП това оказвадемотивиращо въздействие върху страната и носи риск от дестабилизация на региона.

Поради тази причина  ЕП призовава Съвета да ускори процеса по присъединяване, като вземе през настоящата година  решение за дата за започване на преговорите.

В документа се посочва още, че ЕП приветства усилията на македонските власти за сътрудничество със съседните държави членки на ЕС "с оглед преразглеждане на възможните различия и погрешни тълкувания на историята, които могат да породят неразбирателство".

В тази връзка се препоръчва насърчаването на съвместно честване със съседните страни на общото културно и историческо наследство на страната.  Същевременно депутатите изразяват безпокойство относно "отсъствието на напредък в борбата със засилването на подклаждащите омраза изказвания срещу съседни държави, по-специално в медиите и в образователната система".

Резолюцията призовава още БЮРМ и Гърция да постигнат компромисно решение относно името на страната, така че въпросът да не продължава да представлява препятствие за членството на страната в международни организации.

В текста на резолюцията се отбелязва растящият натиск, оказван от правителството върху медиите, по-специално по време на изборната кампания. Изразява се загриженост относно "голямата финансова зависимост" на вестниците и телевизиите от правителствени реклами.

По време на заседание на делегацията на ЕП Евгени Кирилов отново бе избран за докладчик по либерализацията на визовия режим на ЕС с Македония.

В изказването си  той отново повдигна въпроса за продължаващия език на омразата към България в македонските медии. Кирилов цитира разпространената скоро информация в медиите във връзка с указанията на владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър.

Те се отнасят за описване и изучаване на българските военни гробове в Македония и препогребване на костите на българските войници в обща костница с надслов "в памет на насилствено мобилизираните македонски войници в Българската армия".

Според Кирилов  тази информация е засилила съмненията, че неслучайно повече от две години се бави отговорът от страна на македонските власти за възстановяване на поне два от стотиците български военни гробове и паметници на територията на Македония.

Българският евродепутат изрази възмущение, че писмата му по тези въпроси до македонския външен министър също остават без отговор. По думите му това поведение в никакъв случай не съответства на европейските ценности и стандарти за почитане и уважение на паметта на загиналите.

Той класифицира поведението като неразбираемо предвид факта, че въпреки че България първа признава независимостта и конституционното име на  Македония, тя е обект на същото негативно отношение както и Гърция.