Националното ловно-рибарско сдружение - "Съюз на ловците и риболовците в България" подготвя утре национален протест в столицата.
Организацията обединява 130 000 членове-ловци от цялата страна.

В разпратено до медиите писмо, те настояват за редица промени, които да гарантират опазването на природата и дивеча в България, както и у нас да се наложат добри европейски практики

За прекратяване на административната и политическата намеса, настояват от Ловно-рибарското сдружение.

Според тях лични амбиции и частни интереси стоят зад раздробяването на сегашните ловни структури. Едновременно с това се иска и държавата да гарантира единството и целостта на ловното движение в България и да бъде обществен гарант за съхраняването на дивата природа за нашите деца.

Приемане на нов закон с ясни правила и регламенти и цялостна стратегия за ловното стопанство на България, която да гарантира развитието на дивечовите популации и устойчивото им ползване, за не по-малко от 15 години напред, искат още от ловно-рабирския съюз.

Освен това се настоява за незабавна забрана на капаните за улов на дива свиня от свободни територии, както и бързо създаване на държавна ловна стража и ефективна система за контрол по спазване на законността в лова и за борба с бракониерите.

Също така ловците искат премахване на бюрократичните  пречки пред изпълнението на разпореденото в Закона за рибарство и аквакултури - задължително предоставяне на управлението на рибните ресурси на сдружения на любителите риболовци във водоемите, публична държавна собственост.