Турция иска извънредна среща на НАТО по силата на член 4 от Хартата, уреждаща заплахи за сигурността на членовете на организацията, съобщава АП.

Постоянните представители на държавите-членки на НАТО ще заседават във вторник, след като Турция е помолила за консултации заради свалянето на неин военен самолет от Сирия.

Междувременно стана ясно, че останките от сваления самолет са открити. Те са локализирани на 4 200 фута дълбочина в сирийски води, съобщиха турски медии.

По-рано министърът на външните работи на Турция заяви, че изтребителят, свален от сирийските сили за противовъздушна отбрана в петък, е бил в международното въздушно пространство, когато е бил ударен.

Ахмет Давутоглу каза, че самолетът е бил невъоръжен, не е бил на тайна мисия в Сирия, но погрешка е влязъл в сирийското въздушно пространство преди инцидента, съобщава Би Би Си.

Той посочи още, че тази седмица ще докладва на НАТО за инцидента.

Сирия твърди, че е действала към самолет в нейното въздушно пространство "според законите, които управляват подобни ситуации".

Турски и сирийски военноморски сили все още търсят двамата членове на екипажа.

Анкара обеща нейният отговор да бъде силен, решителен и законен, след като бъдат установени всички обстоятелства около инцидента.

В интервю за телевизия ТРТ в неделя, Давутоглу заяви, че невъоръжен F-4 Фантом е влязъл в сирийското въздушно пространство погрешка в петък, но го е напуснал по времето, когато е било стреляно по него няколко минути по-късно.

"Според нашите заключения, нашият самолет е свален в международното въздушно пространство, на 13 морски мили (24 км) от Сирия", каза той.

Според международното право, въздушното пространство на страната се простира на 12 морски мили (22.2 км) от крайбрежната й ивица, в съответствие с нейните териториални води.

Давутоглу настоя също така, че самолетът не е бил на "тайна мисия в Сирия", а е провеждал летателно обучение, за да тества радарните възможности на Турция.

По-късно през деня българското външно министерство излезе с позиция по конфликта.В нея се посочва, че България осъжда свалянето на турския самолет от сирийските ВВС. Надявам се, че пилотите на самолета ще бъдат намерени скоро, посочи говорителят на МВнР.

Призоваваме режима в Дамаск да се въздържа от действия, допълнително усложняващи ситуацията в региона. Този инцидент още веднъж показа необходимостта от смяна на режима и преход към демократично управление на Сирия, се допълва в позицията.