В Брюксел се провежда среща, посветена на миграционната криза, с участието на лидерите на 10 страни от ЕС и техни колеги от Албания, Сърбия и Македония, предадоха  информационните агенции.

При разглеждането на няколко  предложения, сред които разполагане през близката седмица на 400 граничари в зоните с най-интензивен мигрантски поток (в частност в Словения), както и патрулиране по гръцките граници, Ангела Меркел заяви, че ситуацията изисква решение, излизащо извън юрисдикцията на ЕС.
Германската канцлерка поясни, че подобно решение трябва да включва и Турция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова страните, където напливът на имигранти е най-голям, да участват в процеса на регистрацията им и да престанат просто да ги пропускат към съседните им държави.

От своя страна сръбският премиер Александър Вучич разкри, че напредъкът, постигнат по време на срещата, е слаб.
„Не съм сигурен, че ще решим нещо, което ще бъде полезно незабавно", изтъкна Вучич след почивката за вечеря.

„Но аз съм сигурен, че поне се разбрахме помежду си и че ще бъдем готови да предприемем съвместни действия в бъдеще", изтъкна още Вучич, добавяйки, че страните могат „да преодолеят всички спорове и всички проблеми относно взаимните обвинения".

В проектодокумент от срещата, чиято чернова стана достояние на журналисти, европейските лидери се ангажират да положат всички усилия, за да запазят контрола по границите на ЕС.

Припомняме, през миналия уикенд Унгария заяви, че затворя границите си с Хърватия и Сърбия, в резултата на което само за седмица в Словения пристигнаха 58 хиляди мигранти. Словенското правителство обвини Хърватия, че превозва имигранти и ги струпва на общата граница между двете страни. От своя страна хърватските власти отговориха, че нямат друг избор, тъй като Словения пуска на своя територия много по-малко хора, отколкото се изисква.

Същевременно България, Румъния и Сърбия предупредиха, че може да затворят границите си, ако това направят Германия и Австрия, където  искат да стигнат огромната част от бежанците.