Над 620 юристи се явиха на писмен изпит за нови нотариуси. Поради големия брой кандидати се наложи изпитът да се проведе в спортната зала „Арена Амреец", съобщава БГНЕС.

Припомняме, на 15 април от правосъдното министерство уведомиха, че се налага промяна в мястото за провеждане на изпита. Заявления за участие са подадени от общо 684 кандидати. От тях 628 са допуснати до участие, а 56 кандидати с нередовни документи не са отстранили нередностите  в указания срок и губят право за участие в конкурса.

Конкурсната процедура за нотариуси включва два етапа - писмен и устен изпит. До устен изпит ще се допускат кандидатите, издържали писмения изпит с оценка над добър (4).

Чиновете за кандидатите бяха разположени върху игрището на най-голямата ни спортна зала. В залата се влизаше при засилена охрана и строги мерки за сигурност. Като мярка срещу преписване всеки чин е отделен с прегради от съседните.

Кандидатите се борят за 111 места. В София и Варна няма обявени свободни места за нотариуси, а в Бургас и Пловдив те са съвсем малко. Всеки кандидат има право да посочи три места, за които кандидатства.

Конкурсната комисия се състои от петима души. Късно снощи комисията е изготвила три казуса. Кандидат-нотариусите е трябвало да работят по един от тях, след като е бил изтеглен. След решение на комисията и поради мерки за сигурност казусът е бил написан на пишеща машина в един вариант. В „Арена Армеец" са били осигурени ксерокс машини, за да може избраният вариант да бъде разпечатан за всички кандидати.

Големият интерес към днешния изпит се обяснява с това, че изпит за нотариуси не е имало от 2008 година.