Евродепутати подкрепиха механизмa за разрешаване на спорове между държава и инвеститор към споразумението за свободна търговия, което се очаква да подпишат САЩ и ЕС, съобщава Ройтерс.

Въпросът за арбитражите е един от най-проблематичните в Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Споразумението между САЩ и ЕС може да се превърне в най-голямата свободна зона за търговия в света. Но Вашингтон иска към него да бъде включен механизмът за уреждане на спорове между инвеститори и държави, докато европейците се опасяват, че големите американски компании ще използват арбитража за ограничаване на някои закони на ЕС.

28 депутати в търговската комисия към ЕП гласуваха в полза на споразумението между ЕС и САЩ, което включва механизма. 13 се обявиха против. Сега комисията ще търси подкрепа от целия парламент.

Нуждаем се от нова и реформирана протекция за инвеститорите, написа в „Туитър" германският депутат Даниел Каспари по време на вота. Гласуването в пленарна зала ще бъде на 10 юни.

Европейският парламент трябва да излезе със своя позиция по подобен начин както Конгресът на САЩ трябва да реши дали да даде правомощия на президента Барак Обама да преговаря за сключване на такова споразумение.

Някои евродепутати са обезпокоени, че американски мултинационални корпорации ще оспорват законите в Европа на основание, че ограничават свободната търговия.

ЕС се опитва да избегне прецедента с Австралия, която отхвърли механизма за разрешаване на спорове между инвеститор и държава в търговско споразумение със САЩ, което влезе в сила през 2005 година. Канбера обяви, че правната система на страната е достатъчно добра за разрешаване на подобни проблеми.

САЩ настояват пред ЕС да бъде включен този механизъм с цел защита на инвеститорите.